Slide Left Slide Right

Koen Taselaar
21rozendaal, Enschede
20 augustus t/m 11 oktober 2009

 

Zaaltekst

 

Fotografie: Sebastian Gräve, Thijs de Lange

Het fineliner universum van Koen Taselaar bestaat uit milkshakes, lenzen, microfoons en kernraketten.

 

De tekeningen van Koen Taselaar (1986) zijn heel eigen en verfrissend hedendaags. Taselaar tekende op dat moment alles wat hem interessant voorkwam zoals nietmachines, de euro, hagelslag, bedanklijsten, sletten, covers, biertjes en google. Alles is vol getekend in het kenmerkende Taselaar handschrift dat geen enkele millimeter van het papier ongemoeid laat. Met fineliners en markers bezweert hij de horror vacui. In iedere tentoonstelling ben ik gespitst op de presentatie van het werk. Koen Taselaar voelde dat als geen ander aan. Hij kwam met een prachtig voorstel om middels een muurschildering in dezelfde kleur als de vloer alle tekeningen met elkaar te verbinden.

 

Vanuit een ondernemende en praktische geest bundelt de kunstenaar zijn tekeningen in boekjes. Een aantal daarvan waren opgenomen in de expositie. Ter gelegenheid van zijn tentoonstelling in 21rozendaal verscheen het nieuwste boekje ‘Big Words Empty Chords’ met tekeningen van fictieve bands. Ik stelde Taselaar voor een posterproject te doen zoals hij dat eerder in Berlijn had gedaan. Samen met grafisch ontwerper Janneke de Rooij ging hij aan de slag. Tijdens hun verblijf in Enschede reageerden zij op de stad middels zelfontworpen posters die op onverwachte plekken opdoken. De posters waren als broodkruimels die vanuit het centrum van Enschede naar 21rozendaal in Roombeek leidden. Er lag ook een stapel posters in de tentoonstelling, een souvenir om mee te nemen.

 

De ongebruikte bovenruimte van 21rozendaal werd door mij getransformeerd tot tentoonstellingsruimte. Hier gaf ik jonge kunstenaars onder de noemer 1UP de kans een eerste solo te maken.

 

Koen Taselaar & Janneke de Rooij posterproject

Koen Taselaar & Janneke de Rooij
posterproject

Koen Taselaar & Janneke de Rooij posterproject

Koen Taselaar & Janneke de Rooij
posterproject

Koen Taselaar & Janneke de Rooijposterproject

Koen Taselaar & Janneke de Rooij
posterproject