Slide Left Slide Right

Wendy Morris – Far from Kimberley
21rozendaal, Enschede
23 mei t/m 12 september 2010

 

Bezoekersgids
Persbericht
Far from Kimberley in de media

 

 Fotografie: Thijs de Lange, Wendy Morris

De houtskool animaties en tekeningen van Wendy Morris brengen Zuid-Afrika dichterbij.

 

Ik was direct gegrepen door de houtskooltekeningen en animaties van Wendy Morris (1960). Ik stond paf van de verbluffende techniek en de gelaagdheid van het werk. Het is ongelofelijk hoeveel informatie, geschiedenis en verhalen er in haar films verwerkt zijn.

 

Het WK voetbal in Zuid-Afrika was een perfecte aanleiding om met Wendy Morris een solotentoonstelling te maken. Het betekende de introductie van haar werk in Nederland. Doordat de Zuid-Afrikaanse Morris midden jaren negentig naar België verhuisde, staat zij met het ene been in het Europese en met het andere in het Afrikaanse continent. Zij vervlecht de geschiedenis van zowel zwart en wit als van Europa en (Zuid-)Afrika. De kunstenaar is geïnteresseerd in microgeschiedenis, persoonlijke verhalen die vaak buiten de officiële annalen zijn gebleven en de geschiedenis anders inkleuren. Haar eigen familiegeschiedenis vormt eveneens een inspiratiebron.

 

Ik wilde met de tentoonstelling de bezoeker nieuwsgierig maken naar de geschiedenis en politieke situatie van Zuid-Afrika, een land waar Nederland gezien het VOC verleden sporen heeft achtergelaten. Door de expositie kwam Zuid-Afrika een stuk dichterbij en werd een genuanceerd beeld van dit immense land geschetst. De feiten, geschiedenis, verhalen en anekdotes die een rol spelen in de verschillende animaties, waren terug te vinden in de bezoekersgids. Deze bevatte teksten van de kunstenaar en diende als naslagwerk. Door slim om te springen met de lichtinval werd de expositie geen ‘zwarte doos’ maar een aangename daglichttentoonstelling.