Slide Left Slide Right

Bruno Peinado - Purple Brain. Objects in Mirror May be Closer Than They Appear
21rozendaal, Enschede
17 mei t/m 13 september 2009

 

Meer informatie
Purple Brain in de media

 

Fotografie: Rik Klein Gotink, Thijs de Lange

Overzichtstentoonstelling van de eclectische sculpturen van Bruno Peinado gevat in een totaalwerk.

 

In korte tijd maakte Bruno Peinado (1970) naam in het internationale kunstcircuit met solo’s in de grote Europese musea. Al jaren volgde ik zijn werk. Ik vind het visueel zeer krachtig, het snijdt urgente onderwerpen aan, is intelligent en humoristisch.

 

De kameleontische Peinado put eindeloos uit (sub)culturen en stijlen, verwerpt de begrippen ‘nieuw’, ‘originaliteit’ en ‘puurheid’ en biedt er een overdadig geglobaliseerd eclecticisme voor in de plaats. Gedreven door het idee van creolisering mixt Bruno Peinado iconen, logo’s, symbolen en oneliners behendig tot nieuwe beelden door kleur, materiaal, vorm en betekenisverwisseling. ‘Creolisering’ is een cultureel-antropologisch begrip dat aanduidt dat culturen zich voortdurend vermengen los van geografische territoria in een proces dat een begin noch een einde kent.

 

Aangezien Peinado’s werk nog niet eerder te zien was in Nederland, besloten de kunstenaar en ik tot een overzichtstentoonstelling. Mij stond geen chronologische presentatie voor ogen maar een bonte mix van kunstwerken die door een ingreep van de kunstenaar op een hoger plan werd getild. Peinado bedacht twee gigantische hersenhelften die in paars vinyl op de vloer werden geplakt. Op deze flinterdunne ‘sokkel’ werd werk van 1993 tot dat moment (2009) vermengd en in een totaalbeeld gegoten. Dit vloerwerk was een verwijzing naar de titel Purple Brain.

 

Tijdens het driedaagse Balenfestival in Roombeek liet ik zijn buitensculptuur in de vorm van een gigantische maan zien. Deze opblaasbare maan gaf ’s nachts licht.

 

Untitled, Globule Ubiquity Variations, 2004Balenfestival, Enschede29 t/m 31 mei 2009

Untitled, Globule Ubiquity Variations, 2004
Balenfestival, Enschede
29 t/m 31 mei 2009

Untitled, Globule Ubiquity Variations, 2004Balenfestival, Enschede29 t/m 31 mei 2009

Untitled, Globule Ubiquity Variations, 2004
Balenfestival, Enschede
29 t/m 31 mei 2009